Startpagina » Sports and Fitness » Top 10 Lopers in de wereld

Top 10 Lopers in de wereld

Hardlopers zijn er in alle soorten en maten, maar een ding hebben ze allemaal gemeen: vastberadenheid. Het afgelopen decennium van hardlopen heeft supersterren, elektriserende afwerkingen en zelfs enkele vals-schandalen gezien.

Sommige van de beste lopers ter wereld zijn topsporters. (Afbeelding: Eyecandy Images / Eyecandy Images / Getty Images)

De top tien lopers ter wereld komen uit verschillende evenementen zoals marathonlopen, sprinten en elke afstand daartussenin. De afstandslopers zijn meesters in het houden van tempo en het gebruiken van grit om een ​​race te beëindigen. De sprinters zijn krachtig en gecoördineerd en maken zelden fouten in hun races.

Eliud Kipchoge

De winnaar van het goud tijdens de Rio Olympics-marathon, Eliud is gevaarlijk dichtbij gekomen om de twee uur durende marathon te verslaan. Met amper vier minuten en meer dan twee uur is hij in de running om die mythische tijdbarrière te doorbreken.

Hij komt uit Kenia en is gespecialiseerd in de 3.000 meter, 5.000 meter en marathonraces. Hij won ook medailles op de Olympische Spelen van 2004 en 2008, waardoor hij een zeer versierde atleet werd.

Meseret Defar

Meseret's achternaam, Defar, betekent 'vet' in Amhaars, wat haar moedertaal is. Vet is de beste manier om de manier te omschrijven waarop ze in 2004 op de loopbaan barstte en Olympisch goud op de 5000 meter diepte nam. Gedurende haar carrière blonk ze uit op de 5.000 meter, won twee gouden medailles en één bronzen. Ze was ook een felle concurrent op de 3000 meter.

Lees verder: 22 van 's werelds beste marathons

Mo Farah

Een van de grootste atleten die het Verenigd Koninkrijk ooit heeft voortgebracht, Mo is een wereldberoemde afstandsrenner. Hij is ook een van de meest dominante.

Hij won zowel de 5.000 als 10.000 meter in de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Hij volgde dat op door dezelfde titels te winnen op de Europese kampioenschappen atletiek in 2014. Alsof dat nog niet genoeg was, nam hij op de 5000 en 10.000 meter van de Olympische Spelen van 2016 opnieuw goud mee naar huis, waardoor zijn status als een van de grootste afstandslieden aller tijden.

Almaz Ayana

In 2016 brak Almaz Ayana een 23-jarig record op de 10.000 meter. Ze brak het op het grootste podium ter wereld, de Olympische Spelen, met een tijd van 29 minuten, 17 seconden en vijfenveertig milliseconden. Ze versloeg het vorige record met maar liefst 14 seconden. Ze werd vervolgens uitgeroepen tot een van de toplopers van het jaar in 2016, naast de sprintlegende Usain Bolt, door de International Association of Athletics Federations.

Meb Keflezighi

Een van de meest bekende afstandslopers aller tijden, Meb is misschien voorbij zijn hoogtepunt, maar hij is nog steeds belangrijk voor de sport. Hij is de enige atleet in de geschiedenis die de New York City Marathon, de Boston Marathon en een Olympische medaille won.

Hij is het meest bekend voor zijn successen in verschillende marathons door de jaren heen. Hij won de 2014 Boston Marathon, wat een extreem emotionele race was vanwege de bombardementen aan de finish. Hij heeft zijn aandacht nu gericht op het schrijven, spreken en coachen van lopers naar hun volle potentieel.

Molly Huddle

Molly Huddle is een van de beste Amerikaanse afstandslieden in de sport. Ze werd 10 keer een volledig Amerikaanse in het veld en liep vervolgens door op het Amerikaanse record van 10.000 meter op de Olympische Spelen 2016. Na die indrukwekkende finish schakelde ze over en trainde ze voor haar eerste New York City Marathon, waar ze als derde eindigde. Ze zal in de nabije toekomst waarschijnlijk meer podiumplaatsen hebben in marathons.

Galen Rupp

Nadat hij twee keer als Academic All-American door ESPN werd geprezen en in zijn laatste jaar aan de University of Oregon maar liefst vijf NCAA-track and field-titels won, ging Rupp verder op het wereldtoneel. Hij zit op drie Olympische Spelen en doet mee aan de 5.000 meter, 10.000 meter en de marathon. Hij heeft een zilver meegenomen naar de Verenigde Staten op de 10.000 meter en een bronzen in de marathon.

De meeste toplopers ter wereld hebben ooit een wereldrecord gebroken. (Afbeelding: Digital Vision./DigitalVision/Getty Images)

Jemima Jelagat

Verwacht in de nabije toekomst nog veel meer van deze jonge hardloper te zien. Ze werd geboren in 1993 en breekt al wereldrecords. In slechts haar vijfde halve marathonwedstrijd brak de Keniaan het wereldrecord met veertien seconden. Op weg naar het record verbrak ze ook de wereldrecords van 10, 15 en 20 kilometer. Ze heeft ook een mooie toekomst in de races van 5.000 en 10.000 meter.

Lees verder: Het fysieke verschil tussen fondlopers en sprinters over lange afstand

Usain Bolt

Deze lange en slungelige sprinter lacht zich uit tot verbluffende finishes en breekt grenzen telkens wanneer hij de baan raakt. Zijn charisma lanceerde hem van roem tot sterrendom en hij werd een van de meest bekende atleten ter wereld.

Hij is de snelste man ter wereld en verslaat een indrukwekkende wedstrijd voor drie Olympische spelen op rij om gouden medailles te winnen in de 100- en 200-meterraces. Hij heeft ook drie gouden medailles bij zijn Jamaicaanse teamgenoten in het relais van 4 x 100 meter.

Allyson Felix

In 2012 gaf Allyson Felix een Usain Bolt-achtige uitvoering door de sprintevenementen op de Olympische Spelen in Londen te domineren. Ze won gouden medailles in de 200-meter individuele, 100-meter estafette en 200-meter estafette. Vier jaar later verdedigde ze haar gouden medailles opnieuw in Rio. Ze heeft ook meerdere gouden medailles gewonnen in elk van deze evenementen tijdens Wereldkampioenschappen atletiek.